Frisk hårbotten – mina 5 bästa tips!

Frisk hårbotten – mina 5 bästa tips!


7 minuters läsning

Alla vill ha vackert hår, och det enda sättet att uppnå detta är att se till att du har en frisk och hälsosam hårbotten som det kan växa från. Din hårbotten är en förlängning av huden i ansiktet och du bör ta hand om den på samma sätt. Det är viktigt att hålla hårbotten ren, fuktad och stimulerad för att ditt hår ska växa ut friskt och starkt. 

Visste du att din hud är din kropps största organ? Under vintern, när vädret är kallt, utsätter vi vår hud för dramatiska temperaturförändringar. När vi är inne är det mysigt och varmt, men när vi kliver ut så är det kallt! Dessa varierande temperaturer orsakar kaos med PH-balansen i vår hud och hårbotten och de blir därför torra, uttorkade och börjar flaga. Inte snyggt!

Torr hårbotten kan också utlösas av andra faktorer. En förändring av kost eller medicinering kan ha en negativ effekt, liksom åldern. När vi blir äldre är våra kroppar inte lika produktiva när det gäller att distribuera näringsämnen till icke-vitala organ och som ett resultat blir vår hud och hårbotten drabbade. En annan orsak kan vara en reaktion på produkter som styling-geléer och sprayer som täcker huden och blockerar hudsäckarna som håret växer från.

Även om vi inte kan stoppa åldringsprocessen kan vi vara mer selektiva med de produkter vi väljer att använda. Kontrollera ingredienserna i dina produkter för att bekräfta att det inte finns något som kan orsaka uppbyggnad eller irritera din hud och hårbotten. Om du inte är säker på vilka ingredienser du kan lita på kan du alltid konsultera någon av de tjänster som listar potentiellt giftiga ingredienser. Vi använder den ideella organisationen Grön Salong i Danmark där alla våra produkter finns på deras gröna lista, vilket garanterar att de är de säkraste tillgängliga för dig och miljön.

Lyckligtvis finns det många saker vi kan göra för att få en sund hårbotten. Här är mina 5 bästa tips för att hålla porerna i hårbotten rena och friska.


1. Använd rätt schampo

Om du har en torr hårbotten, se till att du väljer ett milt schampo utan hårda rengörande ämnen. Liksom i andra produkter kan dessa ämnen ta bort alla naturliga oljor som håller hårbotten skyddad och håret flexibelt. Undvik schampon som säljs i mataffärer etc eftersom ingredienserna tenderar att vara billigare och mindre skonsamma. 

Om du har en kliande eller flagnande hårbotten och din hud i allmänhet är torr överallt behöver du förmodligen inte ett mjällschampo. Dessa kan innehålla starka ingredienser och även om de verkar ge en positiv effekt till att börja med, kan de på längre sikt förvärra situationen.

Mjäll är stora och orsakas av överdriven olja som byggs upp i hårbotten (detta kallas seborroisk dermatit). Ett överskott av olja får hudcellerna att täppa till porerna och sedan orsaka att huden flagnar av. Om du upplever detta föreslår vi att du kontaktar en hudspecialist för en professionell konsultation innan du väljer ett mjällschampo.

Jag rekommenderar generellt att du använder ett schampo som är lite surt för att återspegla de naturliga oljorna i hårbotten (vanligtvis vid ett pH på 4,5 till 5,5). Leta efter milt sura ingredienser som natriumcitrat eller citronsyra, vilka indikerar att ditt schampo har balanserats för att bevara den naturligt sura pH-halten i hårbotten.

Vital_Cleanse_schampo

Vi rekommenderar Vital Cleanse Schampo för en frisk hårbotten på vintern.

Vital Cleanse shampoo

Vital Cleanse shampoo

275.00 SEK

  Rikligt återfuktande och färgskyddande schampo som rengör och återfuktar håret på ett skonsamt sätt. Lämpligt för: färgbehandlat, markerat, torrt, lockigt eller frissigt hår. Ge energi till torrt, sprött hår: Rengör och återfukta med detta tjocka, krämiga schampo. Återfukta törstigt hår:... Läs mer



2. Massera hårbotten

Massage har ett många hälsofördelar och har använts av kulturer i Asien under århundraden för att bland annat behandla problem med hårbotten. Att ge dig själv en bra huvudmassage bidrar ofta till en hälsosam hårbotten. Genom att främja blodflödet skapar man förutsättningar för god hårtillväxt. Du lugnar också dina nerver och slappnar av musklerna i hjärnan. Förbättring av blodcirkulationen i hårbotten gynnar också hårsäckarna. Brist på god cirkulation är en bidragande faktor till håravfall.

Investera i en massageborste av silikon eller använd bara händerna. Applicera lite balsam på hårbotten och med lätt tryck arbeta med fingrarna i en cirkelrörelse. Öka långsamt trycket och sprid sedan fingrarna bredare så att du kan massera hela huvudet. Jag försöker göra detta minst en gång om dagen. (Jag övertygar ofta Anders att ge mig en huvudmassage när vi kollar på Netflix på kvällen!)


3. Tillför fukt

Din hårbotten, precis som huden på resten av kroppen, behöver regelbunden fukt för att bli smidig och frisk. Att använda ett bra balsam eller en mask över hela huvudet och låta det verka i några minuter innan du sköljer är en bra lösning. Var försiktig så att du inte använder produkter med silikon. De ger dig en känsla av att du tillför fukt, men silikonens molekylära struktur är större än växtbaserade oljor och de är inte utformade för att absorberas i huden. Istället lägger de sig som en barriär som kan förhindra att riktig fukt tränger in i hudcellerna, vilket bara förvärrar problemet med uttorkning. Därför använder vi en solrosfröolja i våra balsam för att säkerställa att ingrediensen absorberas helt i hår och hårbotten.

Vital_Rinse_Conditioner

Vi rekommenderar Vital Rinse conditioner för en frisk hårbotten.


4. Tvätta mer sällan och skölj svalt

Det finns ingen strikt regel när det gäller hur ofta man ska tvätta håret - gör det bara inte oftare än vad håret verkligen behöver. Överdriven schamponering kan ta bort naturliga oljor, orsaka torr hårbotten och sprött hår. Detsamma gäller hett vatten, så försök att bara ha det tillräckligt varmt.

För att hålla håret friskt och friskt mellan tvättarna, använd ett vårdande torrschampo som fräschar upp håret utan att lämna några puderrester. Många torrschampon använder grova pulver-ingredienser som kan skapa avlagringar i hårbotten, blockera porerna och absorbera de naturliga oljor som du faktiskt behöver för att förhindra flagning. Försök att inte spraya produkten direkt i hårbotten, utan bara genom håret medan du skakar lätt med fingrarna.

Rengöringan_Mousse_torr_schampo   Osynlig_rengöring_torrschampo

Vi erbjuder 2 olika torrschampo.

Clean Mousse som är ett snabbtorkande skum 

Clean Mousse dry shampoo

Clean Mousse dry shampoo

275.00 SEK

  Uppfriskande torrschampomousse som torkar omedelbart för en ren finish. Omedelbart fräscht hår: Ge ditt hår nytt liv med denna nya rengörande och konditionerande mousse. Känns och luktar rent hela dagen!Varar hela dagen: Torkar omedelbart och absorberar olja och smuts för en... Läs mer

Invisible Cleanse som är ett vårdande spray 

Invisible Cleanse dry shampoo

Invisible Cleanse dry shampoo

275.00 SEK

  Transparent, konditionerande torrschampo spray utan pudriga, spröda rester. Omedelbart fräscht hår: Ge ditt hår nytt liv med detta rengörande och vårdande spray. Känns och luktar rent hela dagen! Lätt att applicera: Bara spray genom håret för en varaktig... Läs mer


5. Balansera din kost

För bästa hår och hårbotten, se hur du kan tillföra mer hälsosam mat i din kost. Tänk magra proteiner, hälsosamma fetter och grönsaker. En daglig boost av Omega-3 (som finns i fisk, nötter och chiafrön) kan hjälpa till att ge huden mycket välbehövlig fukt inifrån och förbättra hudens övergripande kvalitet och smidighet. Naturligtvis kan Omega 3 också tas som kosttillskott om du inte är säker på att du får tillräckligt med din mat (vilket ofta är fallet.) Undvik bearbetade livsmedel och allt friterat.

Unna dig en liten bit mörk choklad istället medan du får den där huvudmassagen på kvällen!

Mycket kärlek,

David Glover

Grundare och kreativ chef



Alla Martinsson King-produkter är 100% veganska och miljövänliga, tillverkade i Sverige och rekommenderade av den ideella organisationen Grön Salong™.

« Tillbaka till bloggen