<br>Smart hårvård: Schampo från frisören eller från mataffären?


Smart hårvård: Schampo från frisören eller från mataffären?


4 minuters läsning

Det finns en uppsjö av hårvårdsprodukter på marknaden idag. Etiketterna avslöjar ett faktum som vi ofta förbiser: många olika produkter för hårvård innehåller samma ingredienser. Dessutom är det ofta samma tillverkare som står bakom konkurrerande varumärken! Vad är det för skillnad egentligen – bortsett från prislappen? Är salongsprodukterna verkligen värda de extra pengarna? Vi tipsar om fyra saker du kan tänka på när du ska välja produkter för hårvård.

Smart hårvård: Schampo från frisören eller från mataffären?

'

 

Full av aqua

Ta en titt på schampo-etiketten i snabbköpet. Vilken är den främsta ingrediensen?
'

Dricksvatten är bra för oss, men att tillsätta det i schampoflaskan är inte lika bra. Det späder ut formulan och gör den betydligt mindre effektiv än dess professionella motsvarighet. Professionella varumärken innehåller minimala mängder vatten. Det ger en mycket mer koncentrerad och resultatdriven produkt. Produkter som Martinsson King's Flexibel-duo gör att du kan boosta schampot i handflatan med rena hydrating ingredienser, utan överflödigt vatten.

Flexibel_duo

Bygg varaktig volym i tunt/platt hår samtidigt som de torra topparna hålls återfuktade och flexibla. Läs mer om Flexible-Duo här.

Flexibel duo

Flexibel duo

350.00 SEK 550.00 SEK

  Även fint hår behöver en fuktboost ibland, särskilt när håret är platt och färgbehandlat. Hydrating Infusion Serumet blandas perfekt för att återställa flexibilitet och spänst i torrt hår utan att förlora volymen vid rötterna där du... Läs mer

 

Less is more

När man ska tvätta håret med en hallondoftande budgetvariant från snabbköpet händer det ofta att schampot börjar sila genom fingrarna. För sent upptäcker man att man klämt för hårt på flaskan… Det är ett oundviklig konsekvens av att en utspädd produkt säljs i en billig förpackning. Det kostar mindre att köpa flaskan, men detta gör att du använder uppskattningsvis fem gånger den mängd produkt som du egentligen behöver. Budgetvalet blir i längden dyrare än du tror.

Professionell hårvård säljs därför i väl genomtänkta, högkvalitativa flaskor som designats för att du ska få precis den mängd produkt du behöver. Inget går till spillo.

Professionell hårvård säljs därför i väl genomtänkta, högkvalitativa flaskor som designats för att du ska få precis den mängd produkt du behöver. Inget går till spillo.

 

Låt det löddra

Du vet det där rika, fylliga löddret som brukar uppstå när man tvättar håret? Budgetprodukter från snabbköpet löddrar ofta mycket. Kemikalierna som producerar denna effekt är ammonium och sulfater. Dessa ingredienser sliter på ditt hår och kan även orsaka irritation i hårbotten. De passar dessutom inte för att använda på hårförlängningar eller keratin-behandlingar.

Därför har det skapats många salongsprodukter som är helt sulfatfria. När lödder behövs, används skummedlet Laureth Sulphate i professionella produkter. Av alla skummedel som används inom hårvårdsproduktion är detta det säkraste. Det skadar inte hårskaftet, och är skonsamt mot hårbotten. Du bör också endast använda sulfatfria produkter på hårförlängningar och keratinbehandlingar. 

 

Svårt att styla

Många produkter för hårvård innehåller silikon. I budgetvarianterna används de största mängderna. Detta är nödvändigt för att dryga ut den utspädda produkten. Silikon gör att håret upplevs som lent och det får en viss glans. Problemet med billiga silikoner är att det även skapar en beläggning på hårskaftet. Håret blir svårt att styla, och svårt för din frisör att färga. 

Ingredienserna i professionella märken är mycket mer koncentrerade. De behöver inte lika mycket "fyllnadsmedel", vilket innebär att mängden tillsatt silikon är mycket begränsad. Vissa nyare märken väljer att tillsätta andningsbart eller lösligt silikon. Fördelen med dessa är att de helt löses upp i vatten och är mycket mer fördelaktiga för vårt hår. Visst finns det mer hållbara alternativ som Calming Duo som gör att du kan dosera balsamet Martinsson King "Vital Rinse" med precis rätt mängd biologiskt nedbrytbart silikon för ditt hår.

Lugnande_duo

Vårdar torrt och frissigt hår på djupet för mjuk, smidig hantering och glans. Läs mer om Calming-Duo här.

 

Valet mellan ett schampo från frisören eller ett från snabbköpet är ditt. Du måste själv avgöra vilken sort som passar just dig.

Jag hoppas att dessa tips känns användbara och hjälper dig när du väljer produkter nästa gång! 

« Tillbaka till bloggen