Sund hovedbund - mine 5 bedste tips!

Sund hovedbund - mine 5 bedste tips!


7 minutters læsning

Alle vil have smukt hår, og den eneste måde at opnå det på er at sørge for at have en frisk og sund hovedbund, hvorfra det kan vokse. Din hovedbund er en forlængelse af huden i dit ansigt og bør derfor plejes på samme måde. Det er vigtigt at holde hovedbunden ren, fugtet og stimuleret, for at dit hår kan vokse sundt og stærkt ud. 

Vidste du, at din hud er det største organ i din krop? Om vinteren, når vejret er koldt, udsætter vi vores hud for dramatiske temperaturændringer. Når vi er indenfor, er vi hyggelige og varme, men når vi går ud, er det iskoldt!!! Disse svingende temperaturer skaber kaos i PH-balancen i vores hud og hovedbund, og resultatet er, at de bliver tørre, dehydrerede og begynder at skalle. Det ser ikke godt ud!

Tør hovedbund kan også udløses af en række faktorer. En ændring i kosten eller medicin kan have en negativ effekt, og det samme kan alderen. Når vi bliver ældre, er vores kroppe ikke så produktive til at distribuere næringsstoffer til ikke-vitale organer, og som et resultat rammes vores hud og hovedbund. En anden årsag kan være en reaktion på tunge produkter som stylinggeler og sprays, der lægger sig som et lag på huden og blokerer hårsækkenes brønde, hvorfra vores hår vokser.

Selvom vi ikke kan stoppe aldringsprocessen, kan vi være mere selektive med de produkter, vi vælger at bruge. Sørg for at tjekke alle ingredienserne i dine produkter for at bekræfte, at der ikke er noget, der vil forårsage ophobning eller irritere din hud/skalp for at gøre det værre. Hvis du ikke er sikker på, hvilke ingredienser du kan stole på, kan du altid konsultere en tredjeparts hjemmeside, der lister potentielt giftige ingredienser. Vi kan godt lide non-profit organisationen Grøn Salon i Danmark, hvor alle vores produkter er på deres grønne liste, hvilket sikrer, at de er de sikreste for dig og miljøet.

Heldigvis er der mange ting, vi kan gøre for at få en sund hovedbund. Her er mine 5 bedste tips til at holde porerne i din hovedbund rene og sunde.


1. Brug den rigtige shampoo

Hvis du har tør hovedbund, skal du sørge for at vælge en mild shampoo uden skrappe overfladeaktive kemikalier. Overfladeaktive stoffer er de rengørende ingredienser, men ligesom i andre rengøringsprodukter kan de være meget skrappe og fjerne alle de sunde naturlige olier, der beskytter din hovedbund og holder dit hår fleksibelt. Det betyder sandsynligvis, at du skal undgå shampooer, som du kan finde i supermarkeder, da ingredienserne har tendens til at være billigere og mindre raffinerede. 

Hvis du har en kløende eller skællende hovedbund, og din hud generelt er tør over det hele, har du sandsynligvis ikke brug for en skælshampoo. De kan også være meget skrappe, og selvom de ser ud til at give en umiddelbar forbedring, kan de faktisk gøre situationen værre i det lange løb.

Egentlige skælflager (kaldet seboroisk dermatitis) er store og skyldes, at der opbygges for meget olie i hovedbunden. Dette overskud af olie får hudceller til at hobe sig op, tilstoppe porerne og derefter falde af i store stykker. Hvis du oplever dette, foreslår vi, at du straks kontakter en hudspecialist for at få en professionel konsultation, før du griber ud efter en skælshampoo.

Jeg anbefaler generelt at bruge en shampoo, der er let sur for at afspejle de naturlige olier i din hovedbund (typisk ved en pH-værdi på 4,5 til 5,5). Kig efter mildt sure ingredienser som natriumcitrat eller citronsyre, der indikerer, at din shampoo er blevet afbalanceret for at bevare den naturligt sure pH-værdi i din hovedbund.

Vital_Cleanse_shampoo

Vi anbefaler Vital Cleanse Shampoo for en sund hovedbund om vinteren.

Vital Cleanse shampoo

Vital Cleanse shampoo

275.00 SEK

  Rigt fugtgivende og farvebeskyttende shampoo, der er designet til blidt at rense og genfugte. Velegnet til: farvebehandlet, highlighted, tørt, krøllet eller kruset hår. Giv energi til tørt, skørt hår: Rens og fugt med denne tykke, cremede shampoo. Rehydrer tørstigt hår:... Læs mere



2. Massér din hovedbund

Massage har overraskende mange sundhedsmæssige fordele og er i århundreder blevet brugt i østlige kulturer til at behandle mennesker, der kæmper med hovedbundsproblemer. At give sig selv en god hovedbundsmassage giver en sund hovedbund. Det fremmer blodtilførslen til området og giver god hårvækst, beroliger nerverne og afslapper musklerne i hjernen. Forbedring af blodcirkulationen i hovedbunden giver næring til hårsækken ved roden, hvor håret fødes. Mangel på god blodcirkulation er en vigtig medvirkende faktor til hårtab.

Invester i en silikonemassagebørste, eller brug bare hænderne. Tilsæt lidt hårbalsam for at fugte, og begynd med at lægge et blidt tryk, mens du bevæger fingrene i en cirkulær bevægelse. Øg langsomt trykket, og spred så fingrene mere, så du kan massere hele hovedet. Jeg prøver at gøre det mindst én gang om dagen. (Jeg overtaler ofte Anders til at gøre det for mig, mens han ser Netflix inden sengetid - heldige mig!)


3. Fugt

Din hovedbund har, ligesom huden på resten af kroppen, brug for regelmæssig fugt for at forblive smidig og velplejet. En oplagt løsning er at behandle hele hovedet med en god balsam eller maske og lade den sidde i et par minutter, før du skyller. Pas på med at bruge produkter, der er fyldt med silikone. De vil give dig en fornemmelse af, at du tilfører fugt, men silikones molekylestruktur er større end naturlige plantebaserede oliers, og de er ikke designet til at trænge ind i huden. I stedet tilføjer de en smørende barriere, der kan forhindre ægte fugt i at trænge ind i hudcellerne, hvilket kun forværrer problemet med dehydrering. Derfor bruger vi kun solsikkekerneolie i vores balsam for at sikre, at ingrediensen absorberes fuldstændigt i hår og hovedbund.

Vital_Rinse_Conditioner

Vi anbefaler Vital Rinse balsam for en sund hovedbund.


4. Mindre vask og køligere skylning

Der er ingen streng regel her - bare vask så ofte, som dit hår virkelig har brug for det, ikke mere. Overdreven shampooing kan fjerne naturlige olier fra din hovedbund, så den bliver tør, og dit hår skørt. Det samme gælder for meget varmt vand, så prøv at have det lige varmt nok.

For at holde dit hår friskt og sundt mellem hårvaskene skal du bruge en plejende tørshampoo, der opfrisker håret uden at efterlade en stivelsesholdig rest. Mange tørshampooer bruger grove pulveragtige ingredienser, der kan ophobe sig i hovedbunden, blokere porerne og absorbere alle de naturlige olier, som du faktisk har brug for til at forhindre afskalning. Prøv ikke at sprøjte produktet direkte på hovedbunden, men bare gennem håret, mens du ryster det let med fingrene.

Ren_mousse_tørshampoo   Usynlig_rengøring_tørshampoo

Vi tilbyder et udvalg af 2 tørshampooformler.

Ren mousse som et hurtigtørrende skum 

Clean Mousse dry shampoo

Clean Mousse dry shampoo

275.00 SEK

  Forfriskende tørshampoo-mousse, der tørrer med det samme og giver en ren finish. Øjeblikkeligt friskt hår: Giv dit hår nyt liv med denne nye rensende og plejende mousse. Føles og dufter rent hele dagen!Holder hele dagen: Tørrer med det samme og absorberer olie og snavs for... Læs mere

Usynlig udrensning som en plejende tør spray 

Invisible Cleanse dry shampoo

Invisible Cleanse dry shampoo

275.00 SEK

  Transparent, plejende tørshampoo-spray uden pudderagtige, sprøde rester. Øjeblikkeligt friskt hår: Giv dit hår nyt liv med denne rensende og plejende spray. Føles og dufter rent hele dagen! Let at anvende: Bare spray gennem håret for at få en... Læs mere


5. Afbalancer din kost

For at få det bedst mulige hår og den bedst mulige hovedbund skal du indarbejde sunde fødevarer i din kost. Tænk på magre proteiner, sunde fedtstoffer og mørkegrønne grøntsager. Et dagligt boost af omega-3 (som findes i fiskeolier, nødder og chiafrø) kan hjælpe med at give din hud den tiltrængte fugt indefra og forbedre din huds generelle kvalitet og smidighed. Omega-3 kan selvfølgelig også tages som kosttilskud, hvis du ikke er sikker på, at du får nok gennem kosten (hvilket ofte er tilfældet.) Hold dig fra forarbejdede fødevarer og alt, hvad der er friturestegt.

Forkæl dig selv med et lille stykke mørk chokolade, mens du får hovedmassage i stedet!

Kærlig hilsen,

David Glover

Grundlægger og kreativ direktør



Alle Martinsson King produkter er 100 % veganske og miljøvenlige, fremstillet i Sverige og anbefalet af non-profit organisationen Green Salon™.

" Tilbage til bloggen